Tutustu alaan ja koulutuksiin

Infra-ala on monipuolinen ja merkityksellinen ala, josta löytyy erilaisia ammatteja ja haasteita jokaiselle koulutusasteelle. Haaveilet sitten koneyrittäjänä toimimisesta tai erilaisten haastavien taitorakennesuunnitteluiden tekemisestä, löytyy alalta töitä.

Siinä missä maarakennuskoneen kuljettaja astelee työpäiväksi moderniin työkoneeseen ja urakoi pilven kautta tulevien tietomallisuunnitelmien avulla kohteissa, istuu esimerkiksi siltasuunnittelija toimistossa tekemässä 3d- malleja ja lujuuslaskelmia.

Isoilla työmailla työnjohtaja hoitaa paljon erilaisia tehtäviä; huolehtii työmaan toiminnasta, turvallisuudesta, materiaalitilauksista, käy palavereissa eri osapuolten kanssa, ja raportoi työmaan tilanteesta eteenpäin.

Lisäksi alalle tulee entistä enemmän erilaista digitaalista osaamista vaativaa teknologiaa. Mikäli siis sormesi tykkäävät nakuttaa näppäimistöä ja pääkoppasi vilisee erilaisia kehittämisajatuksia ja logiikka ei ole sinulle vierasta, saatat hyvinkin löytää paikkasi infra- ja liikennealan digitaalisten sovellusten parista.

Ammattikoulusssa ammatillisen perustutkinnon suorittaneet (klikkaa, niin näet koulutuspaikat) toimivat yleensä urakoinnissa. He saattavat olla itsenäisiä koneyrittäjiä, tai sitten tekevät töitä urakointiyrityksessä. Keskeistä osaamista on koneiden käyttö ja huolto, sekä maarakentamisen tekniikoiden ja maalajien tunteminen.

Ammattikorkeakoulusta valmistuu  rakennusmestareita tai rakennusinsinöörejä. Rakennusmestarit toimivat usein työnjohtajina. Rakennusinsinöörit voivat suuntautua rakennustuotantoon (urakointi työmailla, työmaan johtotehtävät) tai suunnitteluun (työmaiden ja erilaisten rakenteiden suunnittelu, 3d- mallintaminen jne.)

Diplomi-insinöörit valmistuvat teknillisestä yliopistosta. He toimivat monesti vaativissa asiantuntijatehtävissä, suunnittelutehtävissä, sekä erilaisissa johtotehtävissä.